26 June, 2020

Σύστημα στο στοίχημα και 5 μέθοδοι πονταρίσματος

Ρωτήστε κάποιον που παίζει στοίχημα, «τι παίζεις;» και η απάντηση θα ξεκινάει μάλλον με το κλασσικό, «εγώ έχω ένα σύστημα στο στοίχημα….».  

Όλοι έχουν ένα σύστημα στο στοίχημα. Συνήθως είναι ο τρόπος με τον οποίο κέρδισαν κάποια συνεχόμενα στοιχήματα με συγκεκριμένο τρόπο και αποτυπώθηκε στο μυαλό σαν επιτυχημένο σύστημα.  

Το «σύστημα στο στοίχημα» για να κερδίζει πρέπει να έχει κάποια μαθηματική απόδειξη που να εξηγεί γιατί κερδίζει τις αποδόσεις των εταιρειών. Να αποδεικνύει από που βγαίνει το μακροχρόνιο πλεονέκτημα του παίκτη.  

Το σημαντικότερο σύστημα που χρειάζεται να γνωρίζει ο παίκτης είναι η μέθοδος πονταρίσματος, ο καθορισμός δηλαδή του ποσού που ποντάρεται σε κάθε στοίχημα.   

Το ποσό που ποντάρει κανείς κάθε φορά παίζοντας στοίχημα, είναι στην πραγματικότητα, σημαντικότερο από το ενδεχόμενο που επιλέγει κάθε φορά να ποντάρει.  

Διαβάστε για πέντε δημοφιλείς μεθόδους πονταρίσματος και ανακαλύψτε ποια είναι η καλύτερη και ποια ταιριάζει καλύτερα στο προφίλ και τις ανάγκες σας. 

Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος πονταρίσματος; 

Ο Εντ Θορπ, ήταν ένας επαγγελματίας παίκτης του blackjack, ο οποίος ήταν άριστος στο μέτρημα των φύλλων της τράπουλας. Ήταν τόσο καλός μάλιστα που η ικανότητά του στα τραπέζια του Λας Βέγκας οδήγησε όλα τα καζίνο στο να εισάγουν πολλαπλές τράπουλες στο παιχνίδι και να ξεκινήσουν μια εκστρατεία και έναν πόλεμο εναντίον του μετρήματος των φύλλων. 

Ο Θορπ εξέδωσε δυο βιβλία μετά την επιτυχία του ως επαγγελματίας παίκτης, στα οποία απέδωσε το  μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας του σε μια φόρμουλα πονταρίσματος η οποία δημιουργήθηκε από τον μαθηματικό Τζον Κέλι Τζούνιορ, που έγινε γνωστός μέσα από το “Κριτήριο Κέλυ” για το οποίο θα διαβάσετε και παρακάτω.  

Ο Θόρπ είχε δηλώσει πως η στρατηγική με την οποία έπαιζε, ήταν το ένα τρίτο με το ένα τέταρτο της επιτυχίας του, όμως ο στρατηγικός τρόπος με τον οποίο πόνταρε, μπορεί να άγγιζε τα τρία τέταρτα ή ακόμα και τα 2/3. 

Προφανώς και είναι εύκολο να υποστηρίξει κανείς πως η στρατηγική πονταρίσματος είναι σημαντική. Αλλά τι κάνει μια στρατηγική χρήσιμη και αποδοτική. Παρακάτω βλέπετε πως αποτυπώνεται σε ένα γράφημα, η επιτυχία πέντε στρατηγικών πονταρίσματος μετά από 500 στοιχήματα: 

στοίχημα και μέθοδοι πονταρίσματος

Το γράφημα αυτό δείχνει τα κέρδη μετά από 500 στοιχήματα, χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικές στρατηγικές πονταρίσματος, με την πιθανότητα επιτυχίας των στοιχημάτων να ορίζεται στο 55% σε αποδόσεις 2.00. Το αρχικό ποντάρισμα για κάθε μέθοδο ήταν 100 δολάρια (εκτός από τη μέθοδο all-in στην οποία το πρώτο ποντάρισμα ήταν 1000 δολάρια. Κάθε μέθοδος ξεκίνησε με αρχική μπάνκα 1000 δολάρια και η προσομοίωση συνεχίστηκε, μέχρι κάθε μέθοδος να φτάσει στα 500 πονταρίσματα (ή μέχρι να χαθεί το αρχικό κεφάλαιο). 

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, μια  συγκεκριμένη στρατηγική προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερες επιστροφές σε σχέση με όλες τις άλλες, ενώ μια χάνει το αρχικό κεφάλαιο σχετικά σύντομα.  

Στο γράφημα αντιστοιχούν οι μέθοδοι ως εξής: 

A: Ποντάροντας κάθε φορά, ολόκληρο το κεφάλαιο 

B: Μartingale 

C: Σταθερό ποντάρισμα 

D: Αναλογικό ποντάρισμα 

Ε: Fibonacci 

Α: Ποντάροντας κάθε φορά, ολόκληρο το κεφάλαιο 

Σε κάθε στοίχημα ποντάρουμε όλο το κεφάλαιο. Το πλεονέκτημα είναι πως έχουμε μεγάλες επιστροφές σε σύντομο χρόνο. Το μειονέκτημα πως όταν έρθει η στιγμή αποτυχίας σε ένα στοίχημα, χάνουμε ολόκληρο το κεφάλαιο και μένουμε… ταπί. 

Β: Martingale 

Διπλασιάζεται το ποντάρισμα μετά από κάθε αποτυχημένο στοίχημα, προκειμένου να καλυφθεί η χασούρα από τα κέρδη του επόμενου στοιχήματος. Αυτό δίνει μεγαλύτερη αύξηση στα κέρδη, από ότι η μέθοδος του σταθερού πονταρίσματος (εφόσον το ποντάρισμα διπλασιάζεται), όμως ένα κακό σερί αποτυχημένων στοιχημάτων, σημαίνει πως γρήγορα απαιτείται να ποντάρουμε υπέρογκα ποσά για να καλύψουμε τη χασούρα και να ξαναβγούμε… στον αφρό. 

Διάβασε επίσης: Σύστημα Martingale: Θεωρητικά αλάνθαστο, πρακτικά απατηλό

C: Σταθερό ποντάρισμα 

Ποντάρουμε ένα προκαθορισμένο και σταθερό ποσό σε κάθε στοίχημα και δεν αποκλίνουμε από το συγκεκριμένο ποσό πονταρίσματος, ανεξάρτητα από το πόσο κερδίζουμε. Στο παραπάνω παράδειγμα το ποσό είναι 100 δολάρια. Με αυτή τη μέθοδο μειώνει κανείς σημαντικά τις πιθανότητες να χάσει όλο του το κεφάλαιο (αν έχει 55% ποσοστό επιτυχίας όπως στην περίπτωση που ερευνούμε), όμως από την άλλη τα πιθανά κέρδη είναι περιορισμένα και αυξάνονται με αργό αλλά σταθερό ρυθμό αν διατηρήσουμε καλά ποσοστά επιτυχίας. 

D: Αναλογικό ποντάρισμα 

Ποντάρετε ένα κλάσμα του κεφαλαίου σας κάθε φορά. Στο γράφημα παραπάνω έχει χρησιμοποιηθεί το κριτήριο Κέλυ για το αναλογικό ποντάρισμα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, ποντάρουμε 10% του αρχικού κεφαλαίου στο πρώτο στοίχημα το οποίο ισούται με 100 δολάρια. Αν το στοίχημα είναι επιτυχές, στο επόμενο θα ποντάρουμε 110 δολάρια και ούτω καθ’ εξής. Σε αυτή την περίπτωση τα κέρδη αυξάνονται γρηγορότερα, ενώ η χασούρα μειώνεται σε ρυθμό, ανάλογα πάντα, με το αν έχουμε επιτυχημένα ή αποτυχημένα σερί. 

E: Fibonacci 

Το ποντάρισμα αυξάνεται σύμφωνα με την ακολουθία Fibonacci η οποία είναι η 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144… Ο ορισμός της ακολουθίας Fibonacci είναι ο εξής: α1=α2=1 και αν+1= αν + αν-1 για κάθε ν≥2. Αυτή η στρατηγική έχει αντίστοιχα μειονεκτήματα με τη μέθοδο του Martingale, αλλά συγκριτικά μειώνει το ρυθμό αύξησης του πονταρίσματος αν βρίσκεστε σε ένα σερί αποτυχημένων προβλέψεων (και συνεπώς μειώνει παράλληλα το ρυθμό κερδοφορίας, όταν έχετε πετυχημένες προβλέψεις). 

Στην Betsson η δράση είναι πάντα στο 100%!

Στην Betsson η δράση είναι πάντα στο 100%!

Ανάλυση αποτελεσμάτων προσομοίωσης 

Ποντάροντας κάθε φορά, ολόκληρο το κεφάλαιο, έχουμε μεγάλα κέρδη μετά από το πρώτο στοίχημα, κερδίζοντας σε μια απόπειρα όσα οι υπόλοιπες μέθοδοι καταφέρνουν μετά από επτά στοιχήματα. Από την άλλη όμως η μέθοδος αυτή καίγεται μόλις στο δεύτερο γύρο. Είναι αδύνατο να αντέξει κανείς για πολλά στοιχήματα με αυτή τη μέθοδο, αν το ποσοστό επιτυχίας του είναι στο 55%.  

Οι στρατηγικές προοδευτικού πονταρίσματος, Martingale και Fibonacci ξεκινούν δυνατά στην προσομοίωση, όμως οποιοδήποτε κακό σερί στοιχημάτων, αυξάνει τρομερά το ποσό του πονταρίσματος για το επόμενο στοίχημα. 

Κατά τη διάρκεια της προσομοίωσης που περιγράφεται με το γράφημα, στο 83ο γύρο υπήρξαν 11 χαμένα στοιχήματα στη σειρά, κάτι που εκτόξευσε στα ύψη το ποσό που απαιτούνταν να πονταριστεί στη συνέχεια.  

Αυτός που ακολουθούσε το Martingale έπρεπε θεωρητικά να ποντάρει 403.000 δολάρια για να επανακτήσει τα χαμένα, ποσό που είναι εξωφρενικό, αν σκεφτεί κανείς πως το πορτοφόλι του δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τα 6.300 δολάρια.  

Σε ότι αφορά το Fibonacci, το θεωρητικά μεγαλύτερο ποντάρισμα που θα έπρεπε να γίνει, άγγιζε τα 33.500 δολάρια, τη στιγμή που το κεφάλαιο δεν ξεπέρασε ποτέ τα 4.100. 

Εκτός του αναλογικού πονταρίσματος που ήταν ο νικητής της μονομαχίας, το μοναδικό σύστημα που απέφυγε την ήττα, ήταν αυτό του σταθερού πονταρίσματος, το οποίο πορεύτηκε αργά και σταθερά.  

Μέχρι τον 83ο γύρο η μέθοδος του σταθερού πονταρίσματος είχε φτάσει το κεφάλαιο στα 3.400 δολάρια και μετά το κακό σερί έφτασε στα 2.300. Δεν καταστράφηκε από τα έντεκα χαμένα στοιχήματα αλλά έχοντας στοιχηματίσει σχεδόν εκατό φορές, είχε μικρή σχετικά κερδοφορία. 

Το σερί των 11 αποτυχημένων στοιχημάτων έπληξαν με σφοδρότητα την αναλογική μέθοδο πονταρίσματος, αφού από τα 7.359 καταβαραθρώθηκε στα 2.286 (χαμηλότερα δηλαδή από το σημείο που βρέθηκε εκείνη την περίοδο η μέθοδος σταθερού πονταρίσματος). Βέβαια όταν φτάσαμε στο 500ο στοίχημα, η σταθερή μέθοδος έφερε μόλις 6.400 δολάρια στην τσέπη, ενώ η αναλογική 18.275. 

Σύστημα στο στοίχημα | Συμπέρασμα 

Οποιοσδήποτε ασχολείται με το στοίχημα δεν θα πρέπει να ξεχνά πως όλο το παραπάνω “πείραμα” βασίζεται στην υπόθεση πως σε κάθε στοίχημα ο παίκτης έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας από αποτυχίας, κάτι που προφανώς δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Το γράφημα που βλέπετε θα ήταν δραματικά αλλαγμένο σε ρεαλιστικές συνθήκες, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών δεν έχει το πλεονέκτημα. 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζει κανείς πως δεν υπάρχει ιδανικό σύστημα στο στοίχημα. Αν και το αναλογικό ποντάρισμα δούλεψε στο παραπάνω παράδειγμα, υπάρχουν πιο ανεπτυγμένα συστήματα και μέθοδοι που έχουν καλύτερη εφαρμογή, ανάλογα και τους διαφορετικούς τύπους στοιχημάτων. Είναι επίσης βασικό να ανακαλύψει κανείς ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για τον εαυτό του κι αυτό γίνεται μέσω της έρευνας, της προσομοίωσης και της παρατήρησης. 

Τέλος μην ξεχνάτε πως το αναλογικό ποντάρισμα, μπορεί να δουλέψει σωστά, μονάχα αν πραγματικά έχετε βαθιά γνώση σε σχέση με το αν η απόδοση που επιλέγετε κάθε φορά έχει όντως αξία. Όταν ποντάρετε σε ενδεχόμενα, των οποίων οι προσφερόμενες αποδόσεις μεταφράζονται σε πιθανότητες μικρότερες από αυτές που τουλάχιστον εσείς εκτιμάτε πως έχουν τύχη επαλήθευσης, είναι μαθηματικά βέβαιο πως μακροπρόθεσμα θα χάσετε, ανεξάρτητα ποια από τις παραπάνω μεθόδους θα χρησιμοποιήσετε. 

Διαβάστε επίσης: Πώς παίζεται το στοίχημα

Τι πρέπει να ξέρω για παίξω στοίχημα online;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψαγμένες στρατηγικές για στοίχημα

26 January, 2024

Ψαγμένες στρατηγικές για στοίχημα

Τα καλύτερα μακροχρόνια στοιχήματα για το 2024: Πλήρης Οδηγός

10 October, 2023

Τα καλύτερα μακροχρόνια στοιχήματα για το 2024: Πλήρης Οδηγός

Αξίζει το στοίχημα με χαμηλές αποδόσεις; Ανάλυση & Στρατηγικές

27 December, 2023

Αξίζει το στοίχημα με χαμηλές αποδόσεις; Ανάλυση & Στρατηγικές

Πως παίζεται το στοίχημα κόρνερ; Συμβουλές και Οδηγίες

28 November, 2023

Πως παίζεται το στοίχημα κόρνερ; Συμβουλές και Οδηγίες

Πλήρης Οδηγός για το στοίχημα μπάσκετ

16 November, 2023

Πλήρης Οδηγός για το στοίχημα μπάσκετ

Στρατηγική ημίχρονο τελικό: Στατιστικά, tips και οδηγίες

6 November, 2023

Στρατηγική ημίχρονο τελικό: Στατιστικά, tips και οδηγίες

Στοιχηματίζοντας στην εποχή του VAR: Πλήρης Οδηγός & Συμβουλές

27 September, 2023

Στοιχηματίζοντας στην εποχή του VAR: Πλήρης Οδηγός & Συμβουλές

Cash out: Πώς να κλείσεις το στοίχημα πριν λήξει το παιχνίδι

3 August, 2021

Cash out: Πώς να κλείσεις το στοίχημα πριν λήξει το παιχνίδι

Οι 10+3 κορυφαίες ταινίες με στοίχημα (Vids)

10 October, 2023

Οι 10+3 κορυφαίες ταινίες με στοίχημα (Vids)

Live Streaming* στο στοίχημα: Ο απόλυτος οδηγός

10 May, 2023

Live Streaming* στο στοίχημα: Ο απόλυτος οδηγός

Draw No Bet | Τι είναι;

19 January, 2022

Draw No Bet | Τι είναι;

Αρχάριος παίκτης; Συμβουλές για ασφαλές online στοίχημα

24 January, 2023

Αρχάριος παίκτης; Συμβουλές για ασφαλές online στοίχημα

Μαθηματικοί τύποι για το στοίχημα – 6 παραδείγματα

30 July, 2021

Μαθηματικοί τύποι για το στοίχημα – 6 παραδείγματα

Στοιχηματικές προτάσεις για επιλογή σκόρερ

29 June, 2021

Στοιχηματικές προτάσεις για επιλογή σκόρερ

Over 2.5 γκολ και προγνωστικά στοιχήματος

28 June, 2021

Over 2.5 γκολ και προγνωστικά στοιχήματος

Τι είναι το Goal/Goal στο στοίχημα; (G/G)

15 July, 2021

Τι είναι το Goal/Goal στο στοίχημα; (G/G)

Τι είναι το παρολί ποδοσφαίρου;

30 July, 2021

Τι είναι το παρολί ποδοσφαίρου;

Πώς βγαίνουν οι αποδόσεις στο στοίχημα

28 July, 2020

Πώς βγαίνουν οι αποδόσεις στο στοίχημα

Σύστημα Martingale: Θεωρητικά αλάνθαστο, πρακτικά απατηλό

30 June, 2020

Σύστημα Martingale: Θεωρητικά αλάνθαστο, πρακτικά απατηλό