fbpx

Υπεύθυνος Στοιχηματισμός

Το στοίχημα είναι για πολλούς ανθρώπους μια ιδιαίτερα διασκεδαστική ασχολία. Μια μερίδα όμως από τους παίκτες στοιχήματος οδηγούνται σε προβληματικές συμπεριφορές, φτάνοντας ακόμα και στον εθισμό.

Το στοίχημα είναι διασκέδαση και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όπως πληρώνεις το εισιτήριο στον κινηματογράφο ή στο γήπεδο, όπως πληρώνεις ένα ποτό παραπάνω από την πραγματική του αξία, γιατί σου το σερβίρουν σε μπαρ, έτσι πρέπει να βλέπεις και το στοίχημα. Σαν ένα έξοδο διασκέδασης, που το απολαμβάνεις μόνο όταν έχεις διαθέσιμα χρήματα για τέτοιες ασχολίες.

Οι έμπειροι παίκτες έχουν αναπτύξει άμυνες απέναντι στην αδικαιολόγητη επιθυμία για παιχνίδι. Για τους λιγότερο έμπειρους παίκτες όμως, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

Μια αποτελεσματική στρατηγική είναι η τήρηση αρχείων, καταγράφοντας επακριβώς και χωρίς… ζαβολιές τα χρήματα που παίζονται καθώς και τις πιθανές επιστροφές από νικηφόρα στοιχήματα.

Βλέποντας τους αριθμούς από καιρό σε καιρό ο παίκτης αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως το ποντάρισμα σε ότι κινείται δεν είναι καθόλου επικερδές. Οι εταιρίες έχουν αλγορίθμους που δύσκολα κερδίζονται μακροχρόνια, αλλά κυρίως τη γκανιότα που τις προστατεύει και εξασφαλίζει το κέρδος τους.

Αν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε πως έχετε πρόβλημα με τον τζόγο, είναι καλό να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Όλες οι εταιρίες προσφέρουν τη δυνατότητα εθελοντικών ορίων καταθέσεων και τη δυνατότητα του αυτοαποκλεισμού για κάποιο διάστημα ή μόνιμα. Επιπλέον, υπάρχει διαθέσιμο στο διαδίκτυο και λογισμικό που μπορεί να μπλοκάρει την πρόσβαση σε online στοιχηματικά sites. Αν δεν θέλετε επίσης να μπαίνετε στον πειρασμό διαβάζοντας προωθητικά mail των εταιριών, αλλάξτε το mail που έχετε δηλώσει σε αυτές για να μειώσετε τους κινδύνους υποτροπής.

Εθισμός στο στοίχημα

O εθισμός στο στοίχημα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα ποσοστό των παίκτών, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στις ζωές των ανθρώπων που επηρεάζονται. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια.

Από τη στιγμή που αναπτύχθηκαν και άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερες online στοιχηματικές εταιρείες και εξελίχθηκαν οι πλατφόρμες του live betting, το στοίχημα έχει μετατραπεί σε υπόθεση δευτερολέπτων και είναι τόσο απλό, όσο να τσεκάρει κάποιος το Facebook ή το Twitter.

Δεν χρειάζεται ο παίκτης να διαθέτει διδακτορικό στις πιθανότητες, ούτε να γνωρίζει τη Θεωρία των Παιγνίων. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα κινητό τηλέφωνο, tablet ή laptop και η αισιοδοξία πως θα κάνει επιτυχείς προβλέψεις για την έκβαση των αγώνων της ημέρας.

Ο εθισμός στο στοίχημα δεν γνωρίζει όρια και δεν έχει να κάνει με το φύλο, την κοινωνική τάξη και την οικονομική κατάσταση. Ακόμα και μεγάλοι αθλητές με τεράστια αποθέματα χρημάτων, όπως ο Γουέιν Ρούνεϊ, έχουν μιλήσει για χρέη και προβλήματα εθισμού.

Το live betting έχει μετατραπεί στην στοιχηματική κοκαΐνη των απανταχού τζογαδόρων. Οι… Σειρήνες που επιτρέπουν στον παίκτη να ποντάρει κυριολεκτικά 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα σε κάθε ζωντανό αθλητικό γεγονός έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις περιπτώσεις εθισμού στο στοίχημα.

Αν δεν θέλετε να εμπλακείτε στη δίνη του εθισμού, πρέπει από την αρχή να δώσετε στο παιχνίδι τις διαστάσεις που του πρέπουν.

Να το δείτε σαν μια ψυχαγωγική δραστηριότητα για την οποία προτίθεστε να πληρώσετε ένα μικρό τίμημα και όχι σαν τρόπο να αυξήσετε το εισόδημά σας.

Προϋπολογίστε, όπως ακριβώς κάνετε για άλλα έξοδα (διασκέδαση, φαγητό κλπ), πόσα αντέχετε να διαθέσετε κάθε μήνα παίζοντας στοίχημα.

Αν κάποια στιγμή το ποσό αυτό εξαφανιστεί μέσα στο μήνα είναι σημαντικό να έχετε την υπομονή μέχρι να έχετε και πάλι κάποιο περίσσευμα που μπορείτε να διαθέσετε για αυτή την ασχολία σας. Με τον τρόπο αυτό δεν θα είστε αναγκασμένος να βρίσκετε ψεύτικες δικαιολογίες για να εξορθολογίσετε τον εθισμό σας.

Ποια είναι τα σημάδια της εξάρτησης από τον τζόγο;

Από την ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ για τα τυχερά παιχνίδια

Δεδομένου ότι ο παθολογικός τζόγος δεν είναι μια σωματική ασθένεια, τα συμπτώματα του εθισμού είναι μερικές φορές δύσκολο να ανιχνευθούν και μπορεί να γίνονται αντιληπτά μόνο από όσους συνδέονται πολύ στενά με τον παίκτη. Γενικά, τα σημάδια εθισμού στον τζόγο εμφανίζονται όταν η συμπεριφορά του παίκτη επηρεάζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις του. Ένας παίκτης που ασχολείται παθολογικά με τον τζόγο παρουσιάζει:

 • Έντονη ενασχόληση με τον τζόγο, ανησυχία και ευερεθιστότητα όταν επιχειρεί να τον διακόψει ή να τον ελαττώσει.
 • Τάση δανεισμού χρημάτων, για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα.
 • Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο.
 • Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά.
 • Αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη απουσία χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
 • Εντατική μελέτη των προγραμμάτων και των προγνωστικών από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.
 • Απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι.
 • Άρνηση απέναντι σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με τον τζόγο.
 • Μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία.
 • Δυσφορία, θυμό και κλιμακούμενη ένταση, εάν κάτι τον εμποδίσει να παίξει.
 • Χαρούμενη διάθεση, διογκωμένο «εγώ» και ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους.

Βρες ένα ΚΕΘΕΑ κοντά σου