5 August, 2020

O εθισμός στον τζόγο

O εθισμός στον τζόγο είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένα ποσοστό των παίκτών τυχερών παιχνιδιών, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στις ζωές των ανθρώπων που επηρεάζονται. Το πρόβλημα αυτό φαίνεται να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια.

Από τη στιγμή που αναπτύχθηκαν και άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερες online στοιχηματικές εταιρείες και εξελίχθηκαν οι πλατφόρμες του live betting, το στοίχημα έχει μετατραπεί σε υπόθεση δευτερολέπτων και είναι τόσο απλό, όσο να τσεκάρει κάποιος το Facebook ή το Twitter.

Δεν χρειάζεται ο παίκτης να διαθέτει διδακτορικό στις πιθανότητες, ούτε να γνωρίζει τη Θεωρία των Παιγνίων. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα κινητό τηλέφωνο, tablet ή laptop και η αισιοδοξία πως θα κάνει επιτυχείς προβλέψεις για την έκβαση των αγώνων της ημέρας.

Ο εθισμός στον τζόγο δεν γνωρίζει όρια και δεν έχει να κάνει με το φύλο, την κοινωνική τάξη και την οικονομική κατάσταση. Ακόμα και μεγάλοι αθλητές με τεράστια αποθέματα χρημάτων, όπως ο Γουέιν Ρούνεϊ, έχουν μιλήσει για χρέη και προβλήματα εθισμού στον τζόγο.

Αν θέλετε να αποφύγετε τη χρηματική αιμορραγία και παράλληλα τα ψυχοφθόρα συναισθήματα που προκαλεί ο εθισμός στον τζόγο, διαβάστε παρακάτω και προστατέψτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας με γνώση και ψυχραιμία.

Η διάγνωση

Το κακό είναι πως δεν μπορείς να μυρίσεις το online blackjack στην αναπνοή του ανθρώπου που κάθεται απέναντί σου και έχει κατεβασμένα μούτρα λόγω της χασούρας. Δυστυχώς ο εθισμός στον τζόγο μπορεί να καμουφλαριστεί μέχρι ενός σημείου, κάτι που σημαίνει πως οι σχέσεις αυτών των ανθρώπων πληρώνουν βαρύ τίμημα και υποφέρουν.

Στην αρχή είναι απλά τα χρήματα για μια έξοδο με την παλιοπαρέα, ή το χαρτζιλίκι, όμως καθώς ο εθισμός και η χασούρα συνεχίζει να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ο παίκτης φτάνει να χάνει χρήματα που χρειάζεται για τη ζωή του και δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα. Αναγκάζεται να λέει ψέματα και η εμπιστοσύνη που είχε με τόσο κόπο χτίσει με τους ανθρώπους γύρω του, γκρεμίζεται.

Δυστυχώς οι τζογαδόροι παρασύρονται από τις μεγάλες νίκες τις οποίες τοποθετούν σε περίοπτη θέση του μνημονικού τους, ενώ παράλληλα θάβουν στη λησμονιά κάθε τους ήττα.

Σκεφτείτε πως ανάλογα με την ισχύουσα γκανιότα, ο παίκτης θα χρειαστεί να ποντάρει περισσότερα από όσα εν’ τέλει θα κερδίσει. Μάθετε πως υπάρχουν παιχνίδια τζόγου όπως το ΚΙΝΟ με γκανιότα 40%, το οποίο σημαίνει πως μακροπρόθεσμα ο παίκτης θα χρειαστεί να ξοδέψει 1.400 για να πάρει πίσω 1.000.

Ακόμα κι αν λοιπόν βραχυπρόθεσμα καταφέρει να βγει “στον αφρό”, θα είναι χαμένος σε βάθος χρόνου με μαθηματική και αμείλικτη ακρίβεια.

Επιπλέον, όταν αρχίζει η κατρακύλα και η χασούρα δεν διακινδυνεύει μόνο τα χρήματα και τις σχέσεις του, αλλά και την υγεία του. Το άγχος και το στρες που προκύπτει από την οικονομική ανασφάλεια γιγαντώνεται και οι έρευνες και τα στατιστικά το αποδεικνύουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

Τα ποσοστά κατάθλιψης ανάμεσα στους παίκτες τυχερών παιχνιδιών είναι υπερδιπλάσια από το μέσο όρο, ακόμα και τώρα που διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης και τα περισσότερα νοικοκυριά δεν τα φέρνουν… βόλτα εύκολα ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνουν έναν τζογαδόρο στις τάξεις τους.

Η συνταγογράφηση

Το live betting έχει μετατραπεί στην στοιχηματική κοκαΐνη των απανταχού τζογαδόρων. Οι… Σειρήνες που επιτρέπουν στον παίκτη να ποντάρει κυριολεκτικά 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα σε κάθε ζωντανό αθλητικό γεγονός έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις περιπτώσεις εθισμού στον τζόγο.

Μια αποτελεσματική στρατηγική είναι να κρατάτε αρχείο που να καταγράφει επακριβώς (χωρίς ζαβολιές αν θέλετε να αξιοποιήσετε όσα έχει να προσφέρει αυτή η τακτική) τα χρήματα που ποντάρετε καθώς και τις πιθανές επιστροφές από νικηφόρα στοιχήματα.

Βλέποντας τους αμείλικτους αριθμούς από καιρό σε καιρό θα αντιλαμβάνεστε κάθε φορά πως το να ποντάρετε σε ότι κινείται δεν είναι καθόλου επικερδές. Οι εταιρίες έχουν αλγορίθμους που δύσκολα θα κερδίσετε μακροχρόνια, αλλά κυρίως τη γκανιότα που τις προστατεύει και η οποία εξασφαλίζει πως, παίζοντας ασαμάτητα, θα “ματώσετε” σε βάθος χρόνου.

Αν υπάρχουν στιγμές που νιώθετε πως έχετε πρόβλημα με τον τζόγο, είναι καλό να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Όλες οι εταιρίες προσφέρουν τη δυνατότητα εθελοντικών ορίων καταθέσεων και τη δυνατότητα του αυτοαποκλεισμού για κάποιο διάστημα ή μόνιμα. Επιπλέον, υπάρχει διαθέσιμο στο διαδίκτυο και λογισμικό που μπορεί να μπλοκάρει την πρόσβαση σε online στοιχηματικά sites. Αν δεν θέλετε επίσης να μπαίνετε στον πειρασμό διαβάζοντας προωθητικά mail των εταιριών, αλλάξτε το mail που έχετε δηλώσει σε αυτές για να μειώσετε τους κινδύνους υποτροπής.

Μια μεγάλη ήττα είναι συχνά κομβική και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπει τους περιστασιακούς τζογαδόρους σε μόνιμα… “αρρωστάκια” που αυξάνουν συνεχώς τη συχνότητα και τα ποσά που ποντάρουν. Αν χάσετε όλα τα χρήματα που προορίζονταν για τον τζόγο, το πιθανότερο είναι να θελήσετε να ρεφάρετε άμεσα και για το λόγο αυτό συμβαίνει το παραπάνω. Αντί όμως να ποντάρετε 200 ευρώ σε ένα τρελό αουτσάιντερ με απόδοση 10.00 είναι καλύτερο να μιλήσετε με κάποιον έμπιστο φίλο και να του εξομολογηθείτε πόσα ακριβώς χάσατε (και όχι, δεν είναι απαραίτητο να του πείτε ότι ήσασταν άτυχος και έφταιγε το κοράκι που έδωσε πέναλτι-μαϊμού στο 93′).

Αν το βγάλετε από μέσα σας, ξεφεύγετε από τη νοοτροπία και την πίεση που σας ωθεί να προσπαθήσετε να φέρετε τα πράγματα στην πρότερη της χασούρας κατάσταση, πριν κάποιος από το κοντινό σας περιβάλλον το αντιληφθεί.

Αν δεν θέλετε να εμπλακείτε στη δίνη του εθισμού στον τζόγο, από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγετε, πρέπει από την αρχή να δώσετε στο παιχνίδι τις διαστάσεις που του πρέπουν.

Να το δείτε σαν μια ψυχαγωγική δραστηριότητα για την οποία προτίθεστε να πληρώσετε ένα μικρό τίμημα και όχι σαν τρόπο να αυξήσετε το εισόδημά σας.

Προϋπολογίστε, όπως ακριβώς κάνετε για άλλα έξοδα (σινεμά, διασκέδαση, φαγητό κλπ), πόσα αντέχετε να διαθέσετε κάθε μήνα παίζοντας. Αν κάποια στιγμή το ποσό αυτό εξαφανιστεί μέσα στο μήνα είναι σημαντικό να έχετε την υπομονή να περιμένετε μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα είστε αναγκασμένος να βρίσκετε ψεύτικες δικαιολογίες για να εξορθολογίσετε τον εθισμό σας στον τζόγο.

Τα αποτελέσματα

 • Θα νοιώσετε περισσότερο απελευθερωμένος και πολύ πιο υγιής από όλα τα ψυχοφθόρα συναισθήματα που συνεπάγεται ο εθισμός στον τζόγο.
 • Θα κερδίσετε περί τις 20 με 30 ώρες επιπλέον ελεύθερο χρόνο, αφού αυτός είναι ο μέσος χρόνος που ξοδεύει ο μέσος παίκτης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας.
 • Θα αποπληρώσετε σταδιακά πιθανά χρέη. Για την Ελλάδα δεν υπάρχει σχετική στατιστική όμως στη Βρετανία ο μέσος εθισμένος τζογαδόρος χρωστά ποσό αντίστοιχο με 17.500 λίρες.
 • Θα αυξήσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης. Ένα στοίχημα που χάνεται οριακά συνεπάγεται μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης κατά 20%…
 • Αν είστε περιστασιακός και παίκτης που παίζει για να ψυχαγωγηθεί το στοίχημα μπορεί να σας κάνει… καλό αφού η επεξεργασία των αποδόσεων και οι υπολογισμοί αποτελούν μια καλή άσκηση και κρατάνε κοφτερό το μυαλό σας.

Επίλογος

Δεν χρειάζεται να παίζει κάποιος καθημερινά για να θεωρηθεί εθισμένος τζογαδόρος. Μπορεί να παίζει συχνά ή σπάνια. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν ο εθισμός αρχίζει να έχει αρνητική επηρροή στη ζωή του παίκτη.

Τα προβλήματα δεν είναι μόνο οικονομικά και η οικονομική άνεση δεν αναιρεί το πρόβλημα. Η δυνατότητα δηλαδή του παίκτη να χρηματοδοτεί τα παιχνίδια του χωρίς να στερεί βασικά αγαθά από τη ζωή του και την οικογένειά του, δεν σημαίνει ότι ο παίκτης δεν είναι εθισμένος.

Ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνεται στα παιχνίδια οδηγεί σε πολλά προβλήματα άλλου τύπου, όπως η φθορά των σχέσεων, η απομόνωση, η μείωση της απόδοσης και της παραγωγικότητας στη δουλειά, ή ακόμα και η κατάθλιψη.

Ο τζόγος επηρεάζει όλη τη ζωή του παίκτη και η παραδοχή του προβλήματος είναι το πρώτο βήμα.

Ο εθισμένος χρειάζεται τη στήριξη του περιβάλλοντός του για να λύσει το πρόβλημα. Η απόφαση όμως για να σταματήσει είναι αποκλειστικά δική του.


Ποια είναι τα σημάδια της εξάρτησης από τον τζόγο;

Από την ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ για τα τυχερά παιχνίδια

Δεδομένου ότι ο παθολογικός τζόγος δεν είναι μια σωματική ασθένεια, τα συμπτώματα του εθισμού είναι μερικές φορές δύσκολο να ανιχνευθούν και μπορεί να γίνονται αντιληπτά μόνο από όσους συνδέονται πολύ στενά με τον παίκτη. Γενικά, τα σημάδια εθισμού στον τζόγο εμφανίζονται όταν η συμπεριφορά του παίκτη επηρεάζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις του. Ένας παίκτης που ασχολείται παθολογικά με τον τζόγο παρουσιάζει:

 • Έντονη ενασχόληση με τον τζόγο, ανησυχία και ευερεθιστότητα όταν επιχειρεί να τον διακόψει ή να τον ελαττώσει.
 • Τάση δανεισμού χρημάτων, για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα.
 • Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο.
 • Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά.
 • Αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη απουσία χρημάτων από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
 • Εντατική μελέτη των προγραμμάτων και των προγνωστικών από την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο.
 • Απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι.
 • Άρνηση απέναντι σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο με τον οποίο ασχολείται με τον τζόγο.
 • Μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία.
 • Δυσφορία, θυμό και κλιμακούμενη ένταση, εάν κάτι τον εμποδίσει να παίξει.
 • Χαρούμενη διάθεση, διογκωμένο «εγώ» και ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους.

Βρες ένα ΚΕΘΕΑ κοντά σου

Διαβάστε επίσης: Πώς παίζεται το στοίχημα

Τι πρέπει να ξέρω για παίξω στοίχημα online;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ψαγμένες στρατηγικές για στοίχημα

26 January, 2024

Ψαγμένες στρατηγικές για στοίχημα

Τα καλύτερα μακροχρόνια στοιχήματα για το 2024: Πλήρης Οδηγός

10 October, 2023

Τα καλύτερα μακροχρόνια στοιχήματα για το 2024: Πλήρης Οδηγός

Αξίζει το στοίχημα με χαμηλές αποδόσεις; Ανάλυση & Στρατηγικές

27 December, 2023

Αξίζει το στοίχημα με χαμηλές αποδόσεις; Ανάλυση & Στρατηγικές

Πως παίζεται το στοίχημα κόρνερ; Συμβουλές και Οδηγίες

28 November, 2023

Πως παίζεται το στοίχημα κόρνερ; Συμβουλές και Οδηγίες

Πλήρης Οδηγός για το στοίχημα μπάσκετ

16 November, 2023

Πλήρης Οδηγός για το στοίχημα μπάσκετ

Στρατηγική ημίχρονο τελικό: Στατιστικά, tips και οδηγίες

6 November, 2023

Στρατηγική ημίχρονο τελικό: Στατιστικά, tips και οδηγίες

Στοιχηματίζοντας στην εποχή του VAR: Πλήρης Οδηγός & Συμβουλές

27 September, 2023

Στοιχηματίζοντας στην εποχή του VAR: Πλήρης Οδηγός & Συμβουλές

Cash out: Πώς να κλείσεις το στοίχημα πριν λήξει το παιχνίδι

3 August, 2021

Cash out: Πώς να κλείσεις το στοίχημα πριν λήξει το παιχνίδι

Οι 10+3 κορυφαίες ταινίες με στοίχημα (Vids)

10 October, 2023

Οι 10+3 κορυφαίες ταινίες με στοίχημα (Vids)

Live Streaming* στο στοίχημα: Ο απόλυτος οδηγός

10 May, 2023

Live Streaming* στο στοίχημα: Ο απόλυτος οδηγός

Draw No Bet | Τι είναι;

19 January, 2022

Draw No Bet | Τι είναι;

Αρχάριος παίκτης; Συμβουλές για ασφαλές online στοίχημα

24 January, 2023

Αρχάριος παίκτης; Συμβουλές για ασφαλές online στοίχημα

Μαθηματικοί τύποι για το στοίχημα – 6 παραδείγματα

30 July, 2021

Μαθηματικοί τύποι για το στοίχημα – 6 παραδείγματα

Στοιχηματικές προτάσεις για επιλογή σκόρερ

29 June, 2021

Στοιχηματικές προτάσεις για επιλογή σκόρερ

Over 2.5 γκολ και προγνωστικά στοιχήματος

28 June, 2021

Over 2.5 γκολ και προγνωστικά στοιχήματος

Τι είναι το Goal/Goal στο στοίχημα; (G/G)

15 July, 2021

Τι είναι το Goal/Goal στο στοίχημα; (G/G)

Τι είναι το παρολί ποδοσφαίρου;

30 July, 2021

Τι είναι το παρολί ποδοσφαίρου;

Πώς βγαίνουν οι αποδόσεις στο στοίχημα

28 July, 2020

Πώς βγαίνουν οι αποδόσεις στο στοίχημα

Σύστημα Martingale: Θεωρητικά αλάνθαστο, πρακτικά απατηλό

30 June, 2020

Σύστημα Martingale: Θεωρητικά αλάνθαστο, πρακτικά απατηλό

Σύστημα στο στοίχημα και 5 μέθοδοι πονταρίσματος

26 June, 2020

Σύστημα στο στοίχημα και 5 μέθοδοι πονταρίσματος

Ασιατικό Χάντικαπ

26 June, 2020

Ασιατικό Χάντικαπ

Η γκανιότα στο στοίχημα

8 July, 2020

Η γκανιότα στο στοίχημα

Πώς παίζεται το στοίχημα

20 October, 2022

Πώς παίζεται το στοίχημα

Παίζω στοίχημα και διασκεδάζω

26 June, 2020

Παίζω στοίχημα και διασκεδάζω

Οι 3+1 βασικοί κανόνες στο στοίχημα

15 May, 2021

Οι 3+1 βασικοί κανόνες στο στοίχημα

Προλήψεις και προκαταλήψεις στο στοίχημα

26 June, 2020

Προλήψεις και προκαταλήψεις στο στοίχημα

O εθισμός στον τζόγο

5 August, 2020

O εθισμός στον τζόγο