Ολυμπιακός-Εφές στο μισό γήπεδο με 2.11 (10/2/22)
Η τακτική ανάλυση της κρίσιμης αναμέτρησης του Ολυμπιακού και τα προγνωστικά κόντρα στην Εφές.
Σκεφτείτε δύο πυγμάχους διαφορετικών κατηγοριών να μονομαχούν. Ο ένας ελαφρύς, πολύ γρήγορος, ευέλικτος, skilled. Ο άλλος μεγαλόσωμος, με περισσότερα κιλά, σαφώς μεγαλύτερη δύναμη και εκτόπισμα…
Είναι δεδομένο ότι ο πυγμάχος της μεγαλύτερης κατηγορίας θα προσπαθήσει να περιορίσει το πλαίσιο χώρων και μαζί την κίνηση του πιο γρήγορου αντιπάλου του, στριμώχνοντας τον στις γωνίες. Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα στο ματσάρισμα του Ολυμπιακού με την Αναντολού. Ο βασικός κανόνας τακτικής για την ελληνική ομάδα είναι ξεκάθαρος. «Κόψτε το γήπεδο στη μέση, μην τους αφήσετε να τρέξουν». Αυτή θα είναι η βάση στην προσέγγιση του σπουδαίου αυτού παιχνιδιού με έναν κατευθείαν ανταγωνιστή.
Ο Ολυμπιακός έχει πέσει σε μια τρύπα τον τελευταίο καιρό και προσπαθεί να ανέβει, βήμα-βήμα, ξανά στην επιφάνεια. Άρχισε να βλέπει φως την προηγούμενη εβδομάδα όταν πέρασε από τη Βιτόρια όμως χρειάζεται να επιδείξει συνέχεια. Είναι προφανές ότι παρά το διπλό στη Μπουέσα Αρίνα, η ομάδα δεν έδωσε σαφή δείγματα βελτίωσης και εμφάνισε παθογένειες που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι της αυτήν την περίοδο.
Οι ερυθρόλευκοι δεν κατάφεραν να χτυπήσουν όσο θα ήθελαν την αδύναμη Pick & Roll άμυνα των Βάσκων, δυσκολεύτηκαν να μείνουν μαζί στην τελική εκτέλεση ακολουθώντας την κυκλοφορία της μπάλας (παρότι η άμυνα ήταν συνολικά καλή) όμως πήραν ώθηση από τον Κώστα Παπανικολάου και τις επιδόσεις τους πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (11/21, 54%) για να τελειώσουν τη δουλειά. Ήταν μια πολύ σημαντική επιτυχία σε μια στιγμή όπου η ομάδα έχανε έδαφος και ουκ ολίγοι αντίπαλοι έρχονται με φόρα από πίσω. Ένας από αυτούς είναι και η πρωταθλήτρια Αναντολού Εφές.
Οι Τούρκοι έχουν καταλάβει ότι πρέπει άμεσα να ανεβάσουν στροφές εάν θέλουν να προλάβουν το τρένο της οκτάδας αρχικά και το καλό πλασάρισμα έπειτα. Το μπάσιμο στη νέα χρονιά δεν ήταν δυνατό μιας και η ομάδα του Αταμάν ήταν άστοχη παρότι παρήγαγε ελεύθερες εκτελέσεις στην περίμετρο. Η αδυναμία στο ριμπάουντ, της στερεί σε ισορροπία (δεν μπορεί να τελειώσει σωστά φάσεις όπου η άμυνα έχει αποδώσει) ενώ ο κόουτς εμπιστεύεται αποκλειστικά την παλιά φρουρά, έχοντας κάνει στην άκρη τα νέα πρόσωπα.
Παρόλα αυτά, η Εφές πήρε ένα μεγάλο διπλό στη Μόσχα και στη συνέχεια επικράτησε της ASVEL στην Πόλη σε ένα παιχνίδι που μόνο εύκολο δεν ήταν. Κεντρικό πρόσωπο σε αυτήν την προσπάθεια επαναφοράς των πρωταθλητών είναι ο Σέιν Λάρκιν.
Στα τρία τελευταία ματς της Αναντολού (δύο στην Ευρωλίγκα και ένα στην TBL, το τοπικό ντέρμπι με τη Γαλατά) ο Αμερικανός σταρ μετράει:
- 21.6 πόντους
- 15/25 τρίποντα (60%)
- 8/16 δίποντα (50%)
- 4/5 προσωπικές (80%)
- 3.0 ριμπάουντ
- 8.7 τελικές πάσες
- 1.3 κλεψίματα
Αυτά δεν μοιάζουν με καλά μαντάτα για τον υπόλοιπο κόσμο εκεί έξω. Κάτι σαν τα σύννεφα που μαζεύονται απειλητικά πριν την καταιγίδα…
Ο Λάρκιν έχει βγει μπροστά σηκώνοντας το δημιουργικό βάρος ενώ παράλληλα σκοράρει μεγάλα σουτ όντας καυτός πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Στο παιχνίδι που απουσίασε, αυτό με τη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη, η Εφές κατέρρευσε στην επανάληψη αδυνατώντας να βρει λύσεις επιθετικά (σκόραρε συνολικά 67 πόντους με 4/25 τρίποντα). Επάνω σε αυτόν και τον Micic είναι λογικό να εστιάσει η ελληνική άμυνα στην αναμέτρηση του Φαλήρου γνωρίζοντας βέβαια ότι αποτελούν τους κυρίως άξονες μιας πολύ δυνατής παραγωγικά μηχανής.
Σημειώστε ότι η Αναντολού στη φετινή είναι:
-Νο1 transition επίθεση της Ευρωλίγκας με 1.033 πόντους ανά κατοχή
-Νο2 σε παραγωγικότητα στο μισό γήπεδο με 0.98 πόντους ανά κατοχή (πίσω μόνο από τη Μπαρτσελόνα)
-Νο3 σε Off Screen-δράσεις (1.12)
Γίνεται κατανοητό ότι οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν ένα πολύ καλό αμυντικά παιχνίδι για να κερδίσουν τους πρωταθλητές. Εκτός του διδύμου των σταρ, η ελληνική άμυνα οφείλει να δώσει έμφαση στα «γαλλικά κλειδιά» του Αταμάν. Οι δράσεις που ενεργοποιούν οι Τούρκοι για τον Beaubois (15.3 πόντοι με 10/22 τρίποντα στα τελευταία τρία ματς, πολύ επικίνδυνος στις transition εκτελέσεις) και το spot shooting του Moerman δημιουργούν το επιθυμητό πλαίσιο χώρων για τους σολίστ του Αταμάν ενώ και οι δύο Γάλλοι (μαζί με τον Simon) έχουν την εμπειρία και το πνευματικό υπόβαθρο για να ευστοχήσουν σε μεγάλα σουτ.
Ο Ολυμπιακός θα πρέπει πάση θυσία να πάει την αναμέτρηση στο μισό γήπεδο, ελαχιστοποιώντας τις ευκαιρίες των Τούρκων για επιθετικό transition. Η συγκεκριμένη συνθήκη άλλωστε αποτελεί το μοναδικό μελανό σημείο της εξαιρετικής φετινής του άμυνας. Πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή της ελληνικής ομάδας θα παίξει ο τρόπος με τον οποίον θα επιτεθεί και πιο συγκεκριμένα η φύση των εκτελέσεων της. Καταστάσεις με τη μπάλα στους ψηλούς στο low post (Fall) και σουτ στον σωστό χρόνο μπορούν να στρώσουν το χαλί ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη αμυντική ετοιμότητα και ισορροπία, για να αναχαιτιστούν οι άμεσες επιθέσεις των φιλοξενούμενων.
Η αναμέτρηση διέπεται από ένα πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας για τους ερυθρόλευκους. Ο αντίπαλος είναι έμπειρος, έχει ποιότητα, βάθος και κουλτούρα νικητή. Έχει όμως και αδυναμίες. Το κομμάτι του ρυθμού θα καθορίσει τις ισορροπίες στο παρκέ και θα δώσει αυτομάτως το πλεονέκτημα σε οποίον το κατακτήσει. Είμαστε στο σημείο της σεζόν όπου πλέον, κάθε τέτοια αναμέτρηση –απέναντι σε βασικό ανταγωνιστή- μετράει διπλά. Εάν ο Ολυμπιακός θέλει να συνεχίσει να κοιτάζει ψηλά, θα πρέπει να μένει όρθιος σε αυτά ακριβώς τα παιχνίδια.
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog