Euro: Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των διοργανώσεων (vids)
Εξήντα χρόνια EURO: Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία των διοργανώσεων μέσα από videos για να μην σε πιάνουν αδιάβαστο!
Το EURO είναι μια μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση που έχει σπάσει καρδιές και έχει δημιουργήσει ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήματα σε εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλους στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Εκπληκτικά γκολ, ξέφρενοι πανηγυρισμοί και μεγάλοι θρίαμβοι έχουν καταγραφεί στην ιστορία της μεγάλης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, από το 1960 έως σήμερα. Ας δούμε 10 από τις πιο σημαντικές στιγμές διαχρονικά στην ιστορία των διοργανώσεων EURO.
Η πρόκριση της Ιταλίας στον τελικό του 1968 με ρίψη του κέρματος
Το 1968 η Ιταλία αντιμετώπισε σε έναν μεγάλο ημιτελικό αγώνα τη Σοβιετική Ένωση. Οι δύο σπουδαίες ομάδες του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου τα έδωσαν όλα για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Η διοργάνωση πραγματοποιούνταν τότε με τη συμμετοχή 4 ομάδων σε 2 ημιτελικούς. Προηγουμένως είχαν δοθεί προκριματικοί αγώνες σε φάσεις ομίλων.
Το παιχνίδι του συγκεκριμένου ημιτελικού είχε μεγάλη ένταση. Ωστόσο, δεν πανηγύρισαν κανένα γκολ στα 90 λεπτά και την παράταση. Η διαδικασία των πέναλτι δεν είχε ακόμη θεσμοθετηθεί από την Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Οπότε ο αγώνας κρίθηκε με τη ρίψη κέρματος, με πιο τυχερή την Ιταλία.
Ο τελικός ανάμεσα σε Ιταλία και Γιουγκοσλαβία έληξε και αυτός ισόπαλος μετά την κανονική διάρκεια και την παράταση. Στην περίπτωση αυτή η UEFA προχώρησε σε επαναληπτικό αγώνα. Δεν προχώρησε σε κλήρωση και η Ιταλία επικράτησε τελικά με 2-0. Η διαδικασία των πέναλτι μετά την παράταση θεσμοθετήθηκε από την FIFA το 1970 και η συγκεκριμένη διοργάνωση του EURO έπαιξε μεγάλο ρόλο στην απόφαση.
Ο Αρσάβιν κέρδισε μόνος του τους Ολλανδούς το 2008
Η Ολλανδία ήταν ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί στο EURO 2008 που πραγματοποιήθηκε στα γήπεδα της Ελβετίας και της Αυστρίας. Στην πρώτη φάση των ομίλων οι Ολλανδοί ήταν «καταιγιστικοί», επικρατώντας των συνδιεκδικητών Γαλλίας και Ιταλίας.
Ο ημιτελικός κόντρα στη Ρωσία ήταν θεωρητικά εύκολη υπόθεση για την ομάδα αυτή. Όμως ο 27χρονος Αντρέι Αρσάβιν είχε διαφορετική άποψη. Ο ταχύτατος και τεχνίτης επιθετικός ταλαιπώρησε αφάνταστα την ομάδα του Ρουντ Φαν Νίστελρόι. Ενώ οι Ολλανδοί προηγήθηκαν στο σκορ, ο Αρσάβιν ισοφάρισε, πηγαίνοντας το ματς στην παράταση.
Στην παράταση ο Αρσάβιν και οι συμπαίκτες του ανέβασαν ακόμη περισσότερο την απόδοσή τους. Ο επιθετικός των Ρώσων δημιούργησε με ασίστ ένα γκολ και σκόραρε άλλο ένα, προσφέροντας μια θριαμβευτική πρόκριση στην ομάδα του και προκαλώντας σοκ στους Ολλανδούς.
Ο Πλατινί και η πρόκριση της Γαλλίας στην παράταση το 1984
Στο EURO 1984 μετείχαν πλέον στην τελική φάση 8 ομάδες σε δύο ομίλους, με διασταύρωση στα ημιτελικά και στο τελικό. Η Γαλλία φιλοξενούσε τη διοργάνωση και με ηγέτη τον Πλατινί έφτασε στον ημιτελικό. Ο Αρχηγός των Γάλλων είχε εξαιρετική απόδοση και είχε σκοράρει ήδη 7 γκολ με 3 νίκες στον όμιλο.
Οι Γάλλοι ονειρεύονταν την κατάκτηση του κυπέλλου, με το βάρος να πέφτει πάνω στον Πλατινί. Η αναμέτρηση κόντρα στην Πορτογαλία στον ημιτελικό ήταν εκπληκτική. Θεωρείται μέχρι σήμερα από πολλούς ως ο πιο συναρπαστικός αγώνας στην ιστορία του EURO.
Ο αγώνας τελείωσε στην κανονική διάρκεια 1-1 και οδηγήθηκε στην παράταση. Ακολούθησαν άλλα 2 γκολ, ένα για την κάθε ομάδα. Η αναμέτρηση κρίθηκε στο 119, με τον Πλατινί να σκοράρει και να δίνει την πρόκριση στον τελικό. Ολόκληρη η Γαλλία πανηγύρισε ξέφρενα την επιτυχία. Στον τελικό οι Γάλλοι επικράτησαν της Ισπανίας με 2-0, με ένα ακόμη γκολ του Πλατινί.
Εuro: Κορυφαίες στιγμές | Όταν ο Πανένκα εκτέλεσε τη Δυτική Γερμανία στο EURO του 1976
Οι ρίψεις του κέρματος αποτελούσαν πλέον παρελθόν στο 1976. Έτσι οι ισόπαλες αναμετρήσεις μετά την παράταση οδηγούνταν πλέον στα πέναλτι. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση και οι 4 αγώνες στη φάση των νοκ άουτ είχαν οδηγηθεί στην παράταση, χωρίς όμως να πάνε έως τα πέναλτι.
Αυτό συνέβη στον τελικό ανάμεσα σε Δυτική Γερμανία και σε Τσεχοσλοβακία. Οι Τσεχοσλοβάκοι είχαν προηγηθεί μάλιστα 2-0, με τους Δυτικογερμανούς να ισοφαρίζουν τελικά στο 89ο λεπτό, για να οδηγηθεί το ματς στην παράταση.
Η διαδικασία έφτασε στα πέναλτι και ακολούθησαν διαδοχικές επιτυχημένες εκτελέσεις από τις δύο ομάδες, έως την αποτυχημένη εκτέλεση του Ούλι Χένες για τους Γερμανούς. Ο Πανένκα σφράγισε την επικράτηση και την κατάκτηση του κυπέλλου για την Τσεχοσλοβακία. Το έκανε μάλιστα με ένα εκπληκτικό, σκαφτό σουτ που έμεινε στην ιστορία για την τεχνική της εκτέλεσής του.
Η Ισλανδία παγώνει την Αγγλία το 2016
Η εθνική ομάδα της Αγγλίας ξεκίνησε τις εμφανίσεις της στο EURO 2016 με πολλές φιλοδοξίες για κάτι καλό. Μάλιστα η ομάδα είχε καταφέρει να αποφύγει την πολύ ισχυρή ομάδα του Βελγίου στον προημιτελικό. Αυτό ήταν κάτι που χαροποιούσε τους πάντες.
Η ομάδα της Ισλανδίας είχε καταφέρει κάνει την υπέρβαση στην ποδοσφαιρική της ιστορία, φτάνοντας ως την 8άδα της διοργάνωσης. Για του Άγγλους ήταν ο πλέον επιθυμητός αντίπαλος που έδινε πολλές ελπίδες, τουλάχιστον για πρόκριση στον ημιτελικό.
Η Αγγλία προηγήθηκε στο σκορ με πέναλτι του Ρούνεϊ μόλις στο 4ο λεπτό. Όμως φαίνεται πως η ομάδα χαλάρωσε υπερβολικά. Δύο λεπτά αργότερα οι Ισλανδοί ισοφάρισαν με τον Σίγκουρντσον. Λίγο αργότερα, στο 18ο λεπτό, ο Σίγκθορσον έδωσε το προβάδισμα στην Ισλανδία. Αυτό το προβάδισμα κατάφερε να το κρατήσει μέχρι το τέλος. Οι Ισλανδοί εντός και εκτός γηπέδου «τρελάθηκαν» με την μεγάλη επιτυχία.
Euro: Κορυφαίες στιγμές | Όταν η Ελλάδα έκανε το μεγάλο θαύμα
Το EURO 2004 έχει μείνει στις μνήμες όλων των Ελλήνων για τον τεράστιο θρίαμβο των Ελλήνων. Δίχως αμφιβολία πρόκειται για την μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του EURO.
Η ομάδα του Όττο Ρεχάγκελ έφτασε βήμα – βήμα μέχρι το τέλος, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις. Η ομάδα δεν έπαιζε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο όπως ανέφεραν πολλοί. Όμως η μαχητικότητα και η άμυνά της ήταν εξαιρετικές.
Η εθνική ομάδα της Ελλάδας επικράτησε δύο φορές της διοργανώτριας Πορτογαλίας που ήταν από τα μεγάλα φαβορί. Μία στον εναρκτήριο αγώνα της διοργάνωσης και άλλη μία στο τελικό. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο που λίγοι πριν την έναρξη του EURO 2004 στην Ελλάδα είχαν τολμήσει καν να ονειρευτούν.
Η Δανία αφήνει στα «κρύα του λουτρού» τη Γερμανία
Το EURO 1992 ήταν το τελευταίο με την συμμετοχή 8 ομάδων. Ο αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβίας από την τελική φάση της διοργάνωσης έφερε εκτάκτως τους Δανούς από τις παραλίες όπου έκαναν τις διακοπές τους, στα γήπεδα της Σουηδίας.
Οι Δανοί ξεκίνησαν τους αγώνες τους με ισοπαλία κόντρα στην Αγγλία και με ήττα από τους διοργανωτές Σουηδούς. Η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη για τη Δανία με νίκες επί της Γαλλίας και της κατόχου του τίτλου Ολλανδίας στα πέναλτι, στον ημιτελικό.
Στον τελικό η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία ήταν το ισχυρό φαβορί, με τους Δανούς να έχουν κάνει ήδη τη μεγάλη υπέρβαση. Ωστόσο, με λίγη τύχη και πολλή περισσότερη αυτοπεποίθηση οι Δανοί επικράτησαν με 2-0 και σήκωσαν το τρόπαιο του θριάμβου τους.
Η πόζα του Μπαλοτέλι στο Euro 2012
Τα μεγάλα φαβορί για το EURO 2012 ήταν η Ισπανία και η Γερμανία. Με κάθε ματς το ενδεχόμενο το ζευγάρι να βρεθεί στον τελικό, γινόταν όλο και πιο πιθανό.
Η Ιταλία από την πλευρά της διέθετε ένα καλό σύνολο παικτών. Είχε όμως δυσκολευτεί πολύ στην πορεία της με αρκετή τύχη στα πέναλτι κόντρα στην Αγγλία στον προημιτελικό. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που θεωρούσαν πως η Γερμανία θα έκανε περίπατο στον ημιτελικό κόντρα στην Ιταλία.
Στον αγώνα αυτό έλαμψε ο Μάριο Μπαλοτέλι, ο οποίος σκόραρε στο 20. Η Γερμανία ξανακέρδισε τον έλεγχο του παιχνιδιού. Και πάλι ο Μπαλοτέλι «ξαναχτύπησε» με ένα ακόμη γκολ. Το μόνο που κατάφεραν στη συνέχεια οι Γερμανοί ήταν να πετύχουν ένα γκολ στις καθυστερήσεις.
Ο Μπαλοτέλι είχε πανηγυρίσει το δεύτερο γκολ σκίζοντας τη φανέλα του και επιδεικνύοντας ΄το μυώδες σώμα του. Η φάση αυτή έχει μείνει χαρακτηριστική του μεγάλου του προσωπικού θριάμβου, αλλά και της επικράτησης της Ιταλίας επί της Γερμανίας.
Το βολέ του Φαν Μπάστεν στο EURO 1988
Το καλύτερο γκολ που έχει μπει ποτέ σε EURO ανήκει κατά κοινή ομολογία στον Ολλανδό Φαν Μπάστεν στο EURO 1988. Η Ολλανδία είχε ήδη από τη δεκαετία του ’70 δείξει πως είναι μια ανερχόμενη μεγάλη δύναμη. Αυτό λοιπόν απέδειξε έμπρακτα το 80’ και το 90’.
Στο EURO 1988 η Ολλανδία είχε στη διάθεσή της τεράστιας αξίας ποδοσφαιριστές όπως ο Φαν Μπάστεν, ο Ρουντ Γκούλιτ, ο Ρόναλντ Κούμαν, ο Φρανκ Ράικαρντ και άλλοι. Με χατ τρικ του Φαν Μπάστεν η Ολλανδία προκρίθηκε στον ημιτελικό επί της της Δυτικής Γερμανίας.
Η Ολλανδία ήταν εξαιρετική από την αρχή στον τελικό κόντρα στη Σοβιετική Ένωση. Ο Γκούλιτ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του με γκολ στο 32ο λεπτό. Στο 54ο λεπτό, ο Φαν Μπάστεν πραγματοποίησε ένα εξαιρετικό βολέ, το οποίο έμεινε στην ιστορία. Διπλασίασε έτσι τα γκολ της ομάδας του και σφράγισε την κατάκτηση του κυπέλλου από τους Οράνιε.
Euro: Κορυφαίες στιγμές | Οι πανηγυρισμοί των Άγγλων και του Γκασκόιν στο EURO 1996
Για άλλη μια φορά η Αγγλία είχε πολλές φιλοδοξίες στο EURO 1996 (όπως πάντα…). Άλλωστε το τουρνουά διοργανώθηκε στα γήπεδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι Άγγλοι πέρασαν εύκολα τη φάση των ομίλων με δύο νίκες και μια ισοπαλία. Σε αυτή τη φάση αντιμετώπισαν την ομάδα της Σκωτίας.
Στον συγκεκριμένο αγώνα η Αγγλία επικράτησε της Σκωτίας με σκορ 2-0. Ο Άλαν Σίρερ έβαλε την ομάδα του μπροστά στο 53ο λεπτό και ο Πολ Γκασκόιν διπλασίασε τα τέρματα της Αγγλίας στο 79ο λεπτό.
Ήταν ο πανηγυρισμός των Άγγλων και του ίδιου του σκόρερ που έμεινε στην ιστορία. Ο Γκασκόιν μόλις σκόραρε, ξάπλωσε στο γρασίδι και άνοιξε το στόμα του. Τότε ένας συμπαίκτης του τον πλησίασε και του έριξε νερό στο στόμα. Ήταν ένας συμβολικός πανηγυρισμός για τους Άγγλους καθώς είχε προηγηθεί ένα σκάνδαλο με κατανάλωση αλκοόλ που αφορούσε τον ίδιο και συμπαίκτες του στην Εθνική.