Οι πέντε ειδικές επιλογές για το ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός (2/12/21)
Ο ανεβασμένος Παναθηναϊκός βρίσκεται στη Μόσχα για να τεστάρει τις δυνάμεις του απέναντι στην ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη.
Η αναμέτρηση της Πέμπτης (2/12, 19:00) απαιτεί μαχητικό πνεύμα ώστε να εκμηδενιστεί η πιθανότητα πνευματικής χαλάρωσης μετά τις τελευταίες επιτυχίες. Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό θα κοστίσει.
Επαναλαμβάνουμε συνεχώς τη σημασία της διαχείρισης των συναισθημάτων μιας ομάδας στον μαραθώνιο της Ευρωλίγκας όπου κάθε ματς είναι σημαντικό. Αυτή ακριβώς η διαχείριση έχει ανάλογη αξία με την αντίστοιχη στο τακτικό κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός έρχεται από δύο καλά αποτελέσματα τα οποία άλλαξαν την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ομάδας. Αντιμετώπισε προβλήματα μέσα στην εβδομάδα με τους Παπαπέτρου (θα απουσιάσει τελικά από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση) και Παπαγιάννη, όμως ελπίζει ότι θα συνεχίσει ν περπατάει το μονοπάτι της βελτίωσης στη Μόσχα.
Η ΤΣΣΚΑ προσπαθεί να βγει από τη μίνι-κρίση που βίωσε πριν λίγο καιρό. Οι συνεχόμενες ήττες που γνώρισε από τα τέλη του Οκτωβρίου και μετά δημιούργησαν μια κατάσταση μάλλον πρωτόγνωρη για τον οργανισμό. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η «αρκούδα» έδειξε κάποια αμυδρά στοιχεία βελτίωσης όμως απέχει πολύ από την εικόνα που έχει στο νου του ο κόουτς Ιτούδης.
Οι Ρώσοι ήταν ανταγωνιστικοί στο Παλάου Μπλαουγκράνα «πέφτοντας» βέβαια μετά από μια πολύ άσχημη τέταρτη περίοδο. Έκαναν διπλό στη Μπουέσα Αρίνα όντας καλύτεροι από τους Βάσκους και αρκετά αποφασισμένοι, ενώ επιβίωσαν στις λεπτομέρειες σε μια πολύ αμφίρροπη μάχη στο τελευταίο ματς στη Μόσχα με τη Μπάγερν.
Είναι προφανές ότι η ΤΣΣΚΑ έχει σημαντικό αμυντικό πρόβλημα και αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στην προσπάθεια της να βρει ρυθμό και να παρουσιάσει ένα πιο ισορροπημένο πρόσωπο. Η ρωσική άμυνα επιτρέπει στις επιθέσεις να εκτελούν με 56.7% στα δίποντα και 37.1% στα τρίποντα (νούμερα αν μη τι άλλο πολύ υψηλά) ενώ η συνολικοί δείκτες της στα μετόπισθεν την αξιολογούν ως μια από τις πιο αδύναμες άμυνες της Ευρωλίγκας. Aπό αυτό το κομμάτι οφείλουν να ξεκινήσουν στη Μόσχα εάν θέλουν να αλλάξουν την εικόνα της φετινής ΤΣΣΚΑ.
Σε αυτό το διάστημα, ο Ουίλ Κλάιμπερν είναι ο παίχτης που προσπαθεί να βγει μπροστά και να τραβήξει το κάρο από τη λάσπη. Το δίδυμο των Shengelia-Voigtmann κάνει επίσης πολύ καλή δoυλειά (ο Γερμανός φόργουορντ-σέντερ μετράει 16.3 πόντους με 10/18 τρίποντα και 4.3 ριμπάουντ στα τελευταία τρία ματς στη διοργάνωση), όμως στα δύσκολα ο Αμερικανός φόργουορντ είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη, με τον προπονητή του να ακουμπάει στην αδιαμφισβήτητη ικανότητα του Κλάιμπερν στην προσωπική φάση. Ο 31χρονος σταρ της ΤΣΣΚΑ πρέπει να αποτελέσει βασικό στόχο της ελληνικής άμυνας η οποία οφείλει να τον κρατήσει μακριά από το καλάθι (σκορ στη ρακέτα, επιθετικό ριμπάουντ).
Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός δείχνει να παίζει και να ανασαίνει καλύτερα ως ομάδα. Η match up-ζώνη του Δημήτρη Πρίφτη που έκανε την εμφάνιση της στο Μόναχο, σόκαρε θετικά το αγωνιστικό σώμα των πρασίνων και αποτέλεσε το «εργαλείο» που τους βοήθησε να βρουν μια ισορροπία, αποτρέποντας τις μεγάλες βουτιές στην απόδοση τους εντός του σαρανταλέπτου. Εν ολίγοις, η άμυνα με προσαρμογές κράτησε τον Παναθηναϊκό στον αφρό όταν αυτός κινδύνευε να βυθιστεί, στρώνοντας το χαλί για να παρελάσουν οι σολίστ του (πιο συγκεκριμένα ο Νέντοβιτς) στην τελική ευθεία των δύο τελευταίων πολύ απαιτητικών παιχνιδιών.
Οι πράσινοι θα προσπαθήσουν στη Μόσχα να εκμεταλλευτούν το καλό τους αγωνιστικό timing. Εάν είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι και δεν χαλαρώσουν από τη γοητευτική μυρωδιά των δύο σημαντικών νικών σε κλειστά ματς, μπορούν να του κάνουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα προσγειωθούν άτσαλα και πάλι στην πραγματικότητα. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ανταγωνιστεί την ΤΣΣΚΑ με τον τρόπο που ανταγωνίστηκε τη Μπάγερν στο Μόναχο και τον Ολυμπιακό στον Πειραιά.
Οι Ρώσοι παίζουν εξίσου γρήγορα και βασίζονται, όπως και η ελληνική επίθεση, στην προσωπική φάση σε όρους ανάπτυξης. Θα έχει ενδιαφέρουν να δούμε κατά πόσο η ζώνη του κόουτς Πρίφτη (εφόσον ενεργοποιηθεί και πάλι) μπορεί να τους επηρεάσει σε αυτό το κομμάτι (ανάπτυξη), αναγκάζοντας τους να παίξουν μακριά από τις αγωνιστικές τους συνήθειες. Με ουκ ολίγους παίχτες-κλειδιά (Λούντμπεργκ, Σβεντ) να σουτάρουν άσχημα πίσω από τη γραμμή του τριπόντου μέχρι τώρα, είναι πολύ πιθανόν οι γηπεδούχοι να στραφούν στη σιγουριά των Spot up shots του Κουρμπάνοβ (από τους πιο αποτελεσματικούς σουτέρ θέσεως στην Ευρώπη, χρειάζεται ιδιαίτερη πολύ προσοχή ειδικά στα σουτ από τις γωνίες) και στο πολύ καλό φεγγάρι του Voigtmann ο οποίος εκτελεί με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Σημειώστε επίσης ότι η ΤΣΣΚΑ είναι διαχρονικά δυνατή στο επιθετικό ριμπάουντ (Νο4 φέτος στη διοργάνωση), στοιχείο που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πράσινη άμυνα.
Εν κατακλείδι, ο βαθμός δυσκολίας είναι σίγουρα υψηλός για τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα. Η ΤΣΣΚΑ έχει το βάθος και την εμπειρία σε αυτό το επίπεδο, γνωρίζοντας πώς να ξεπερνάει τα προβλήματα της . Οι αδυναμίες που χαρακτηρίζουν το αγωνιστικό της πρόσωπο αυτή την περίοδο την έχουν αποτρέψει από το να χτίσει το γνώριμο, ισχυρό πνευματικό προφίλ που την χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια.
Η ζώνη του Δημήτρη Πρίφτη θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το «τριφύλλι» καθώς με αυτήν ως μέσο, θα προσπαθήσει να χαμηλώσει τον ρυθμό της αναμέτρησης και να σπείρει την αμφιβολία στη σκέψη των γηπεδούχων. Εάν η ελληνική ομάδα μείνει κοντά μέχρι την τελική ευθεία του ματς, θα μπορέσει να παίξει με καλές πιθανότητες τη ζαριά της για τη νίκη. Απαγορεύεται οποιαδήποτε χαλάρωση. O Παναθηναϊκός πρέπει να μπει και να παίξει «στα κόκκινα». Αυτό είναι προαπαιτούμενο. Σε διαφορετική περίπτωση –όπως είπαμε- ο συγκεκριμένος αντίπαλος μπορεί να σε προσγειώσει εμφατικά στην πραγματικότητα.
Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές – Hoopfellas για το Stoiximan Blog