European Super League: Πώς κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες
Σε αναστολή η έναρξη της φιλόδοξης Λίγκας (Ενημέρωση 21/4/21)
Οι έντονες αντιδράσεις που δημιούργησε η ανακοίνωση της European Super League φαίνεται πως έβαλαν στον «πάγο» τα μεγαλεπήβολα σχέδια του νέου πρωταθλήματος. Οι εξελίξεις ήταν πραγματικά ραγδαίες, με αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, το σχέδιο να αποτύχει παταγωδώς, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
Ως εκ τούτου η έναρξη της European Super League αναστέλλεται.
Η αρχή του τέλους έγινε με την αποχώρηση των 6 αγγλικών ομάδων και ιδρυτικών στελεχών της Λίγκας, μετά από τις τεράστιες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν στο νησί. Οι ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες με ένα κοινό «μέτωπο» από την αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, από τις υπόλοιπες ομάδες της Premier League, αλλά κυρίως από τους ίδιους τους οπαδούς τους.
Παράλληλα και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πράξει ότι μπορεί, προκειμένου να μην προχωρήσει το σχέδιο. Το γεγονός μάλιστα πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον εκτός ΕΕ, δίνει στην κυβέρνηση της χώρας επιπλέον δυνατότητες λήψης μέτρων που πριν από λίγους μήνες θα ήταν αδύνατο να ληφθούν (πχ μη χορήγηση αδειών εργασίας στους παίκτες των ομάδων).
Οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία
Μεγάλος χαμένος της υπόθεσης φαίνεται να είναι ο αντιπρόεδρος της European Super League Αντρέα Ανιέλι, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του, δηλώνοντας πως χωρίς τις αγγλικές ομάδες, η Λίγκα δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο Ανιέλι φέρεται να είναι ο πρωτεργάτης του όλου σχεδίου.
Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα, ο αμετανόητος πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ δήλωνε πως η Λίγκα θα προχωρήσει και μάλιστα θα πειστούν να συμμετάσχουν σε αυτή και η Μπάγερν Μονάχου και η Παρί Σεν Ζερμέν, για να βρεθεί λίγο αργότερα προ τετελεσμένων γεγονότων.
Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω των γεγονότων και σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, η UEFA ανακοίνωσε πως θα εξασφαλίσει άμεσα οικονομικά κονδύλια για να βοηθήσει οικονομικά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο που επλήγη λόγω κορονοϊού, ενώ παράλληλα η νέα μορφή του Champions League θα ισχύει από τη σεζόν 2022-23, δηλαδή έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.
Η δημιουργία της European Super League και ο πόλεμος που ξέσπασε (20/4/21)
Σαν βόμβα μεγατόνων έσκασε η είδηση πως 12 από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους στην Ευρώπη πρόκειται να αποχωρήσουν από τη συμμετοχή στο Champions League και να δημιουργήσουν τη European Super League, τη δική τους κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα.
Συζητήσεις περί τούτου είχαν γίνει εδώ και χρόνια, όμως μέχρι σήμερα τα πάντα έμεναν απλά στα λόγια.
Μέχρι σήμερα… Φαίνεται πλέον πως οι 12 ομάδες που θα συμπληρωθούν από 3 ακόμη ιδρυτικούς συλλόγους, δρομολογούν άμεσα τις εξελίξεις. Έχει ήδη δημιουργηθεί μια εταιρεία στην οποία μετέχουν οι ομάδες, η European Super League Company S.L., ενώ online βρίσκεται πλήρως λειτουργική και η επίσημη ιστοσελίδα της. Σε αυτή αναγράφονται λεπτομέρειες, για τη λίγκα και τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος.
Ποιες ομάδες πρωταγωνιστούν στην European Super League
Οι ομάδες που πρωτοστατούν στην ίδρυση της European Super League, είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης από την Ισπανία, η Γιουβέντους, η Ίντερ και η Μίλαν από την Ιταλία, καθώς επίσης η Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Άρσεναλ και Τότεναμ από την Αγγλία.
Τα τεράστια οικονομικά δεδομένα
Οι 12 σύλλογοι αναφέρουν πως έχουν ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πρώτη διοργάνωση, η οποία θα ξεκινήσει ήδη από τον Αύγουστο του 2021.
Σε αυτή θα λάβουν μέρος οι 15 ιδρυτικές ομάδες συν 5 σύλλογοι που θα παίρνουν εισιτήριο συμμετοχής ανάλογα με την πορεία τους την προηγούμενη αγωνιστική σεζόν.
Η European Super League αναφέρει πως οι ομάδες θα λάβουν έως και 350 εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή τους στο πρώτο αυτό πρωτάθλημα και πως είναι εφικτό να εξασφαλιστούν συνολικά έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ ανά σεζόν στο άμεσο μέλλον. Βασικός χρηματοδότης θα είναι η JP Mοrgan, η οποία επιθυμεί την υπογραφή κλειστού συμβολαίου 23 ετών για τις 3 ομάδες.
Τα κίνητρα είναι σαφώς οικονομικά, με ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Γιουβέντους κλπ. να εμφανίζουν τεράστια χρέη, που δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτή τη στιγμή με τα τρέχοντα έσοδά τους. Είναι γεγονός πως η European Super League προσφέρει πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ότι τα εθνικά πρωταθλήματα και το Champions League.
Οι αντιδράσεις της UEFA και της FIFA
Όπως γίνεται αντιληπτό η FIFA και κυρίως η UEFA αντιδρούν έντονα στην κίνηση αυτή των 12 που δημιουργεί πλήγμα τόσο στα εθνικά πρωταθλήματα, όσο και στις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις, όπως είναι το Champions League και το Europa League.
Θα υπάρξουν τιμωρίες και αποκλεισμοί;
Η στάση που αναμένεται να ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια ομοσπονδία θα είναι σκληρή. Εξετάζεται ο άμεσος αποκλεισμός Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Σίτι από τα ημιτελικά του Champions League, καθώς και ο αποκλεισμός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ από το Europa League αντίστοιχα.
Τα βασικά προβλήματα είναι οι ρήτρες που ενδεχομένως να ενεργοποιήσουν οι χορηγοί των διοργανώσεων, που δημιουργούν δεύτερες σκέψεις λόγω της μεγάλης οικονομικής ζημίας.
Εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο μόνιμου αποκλεισμού όλων των παικτών των ομάδων της European Super League από τις εθνικές ομάδες και τον αποκλεισμό από διοργανώσεις όπως το Euro ή το Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου. Παράλληλα εξετάζεται ο αποκλεισμός των «στασιαστών» και από τα εθνικά πρωταθλήματα, με τα περισσότερα να ακολουθούν τη «γραμμή» της UEFA.
Η στάση των φιλάθλων και των εθνικών πρωταθλημάτων
H European Super League δεν φαίνεται να προκαλεί θετικές εντυπώσεις ούτε στις εθνικές τους ομοσπονδίες, αλλά ούτε καν στους ίδιους τους φιλάθλους τους.
Οι πρώτες αντιδράσεις στην Αγγλία, είναι ενδεικτικές.
Αρχικά οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ εξέφρασαν δημόσια την άποψη πως δεν πρόκειται να βάλουν τα λεφτά πάνω από το ποδόσφαιρο, ενώ έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες κατά της European Super League στον αγώνα της Λίβερπουλ κόντρα στη Λίντς Γιουνάιτεντ.
Ωστόσο, κατά των 6 αγγλικών ομάδων τάσσεται επίσης η διοργανώτρια αρχή της Premier League, η οποία δηλώνει ρητά ήδη πως οι 6 ομάδες θα αποβληθούν από το πρωτάθλημα, εφόσον δεν αλλάξουν στην απόφασή τους.
Στην Ιταλία, πολύ πολωμένη ήταν η ατμόσφαιρα στη συνέλευση των διοικήσεων των ομάδων της Serie A, με βαριές κατηγορίες και χαρακτηρισμούς εις βάρος των διοικήσεων της Ίντερ, της Γιουβέντους και της Μίλαν από τις υπόλοιπες ομάδες. Αντίστοιχες είναι οι ανησυχίες και οι αντιδράσεις και στις τάξεις των οπαδών, με τη μεγάλη πλειοψηφία οργανωμένων και μη οπαδών να μην επιθυμούν τη νέα, κλειστή λίγκα.
Δεν θα αργήσουν οι εξελίξεις
Οι εξελίξεις είναι συγκλονιστικές και τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με την ημέρα. Οι 12 ομάδες της European Super League δείχνουν αποφασισμένες να υλοποιήσουν το εγχείρημά τους και διατεθειμένες να υποστούν τις όποιες κυρώσεις, κινούμενες βέβαια νομικά κατά εθνικών ομοσπονδιών και UEFA-FIFA.
Από την άλλη πλευρά οι διεθνείς ομοσπονδίες έχουν μεγάλη δύναμη και μπορούν να κάνουν τις προειδοποιήσεις τους πράξεις. Είναι δυνατό να ευοδωθεί η European Super League εν μέσω αυτών των αντιδράσεων και κατά των ίδιων των οπαδών-πελατών τους; Μήπως βρεθεί τελικά κάποια συμβιβαστική λύση; Θα το δούμε σύντομα.